Noodprothese

Door allerlei verschillende oorzaken kunt u uw eigen tanden verliezen. Een immediaatprothese kunt u zien als een noodprothese. Het dient als een tussenoplossing wanneer uw laatste tanden en/of kiezen door de tandarts of kaakchirurg worden getrokken. U kunt er natuurlijk voor kiezen om tijdelijk zonder prothese te functioneren, maar veel mensen kiezen voor een immediaatprothese.

Immediaatprothese als drukverband

Voordat de tanden en/of kiezen worden getrokken maakt de tandprotheticus een afdruk van uw kaken voor het maken van de immediaatprothese. Als de tanden en/of kiezen zijn getrokken wordt de immediaatprothese direct geplaatst. Een immediaatprothese werkt als een soort drukverband op de wondjes die zijn ontstaan door het trekken en is dus speciaal gemaakt voor dit soort situaties.

Even wennen

De prothese kan even wennen zijn. Uw mond heeft natuurlijk veel te verduren gehad en zal dus extra gevoelig en opgezwollen zijn. Het is belangrijk dat u de immediaatprothese de eerste 24 uur laat zitten, want als u deze er weer uithaalt kunnen de wondjes opengaan. Gevolg kan zijn dat het tandvlees opzwelt en de prothese niet meer goed past als u deze later weer probeert te plaatsen.

Immediaatprothese verwijderen en vervangen

De immediaatprothese mag er pas na een dag uit. Dit doet de tandprothetici de eerste keer voor u. U krijgt dan tevens instructies over het dragen en onderhoud van de immediaatprothese.

Na een half jaar tot een jaar (afhankelijk van uw situatie) mag de immediaatprothese worden vervangen door een nieuwe prothese. Doordat de kaak verandert vullen we gedurende het eerste jaar de prothese een aantal keer op met een nieuw laagje om zo de pasvorm enigszins goed te houden.

Je kunt bij Slimlach terecht voor een deskundig, snel en betaalbare oplossing wanneer je een tand mist. We helpen je graag om weer vol zelfvertrouwen de wereld in te gaan.